Translate

onsdag den 4. januar 2017

Kulturelle oplevelser i Japan.

Japan er berømt for alle sine templer og shrines. Især i Kyoto og Nara. Men hvis man nu ikke lige er til religiøse bygninger der er tusinder af år gammel eller man har fået nok efter de 5 første, så er der heldigvis mange andre ting man kan opleve.


Tema Cafeer og Restauranter. 

Hvor mange restauranter og cafeer der helt præcis er i Tokyo står vist lidt uklart. Men et skud på omkring 100.000 er nok ikke helt ved siden af. Og det er inklusiv de 535 MacDonald og 21.000 nudel restauranter. Hvis man slår op i Michelin står der at der er 160.000. Og med så stort et antal restauranter er man nødt til at skille sig ud i kampen om kunder og overlevelse. Det er her tema restauranter og cafeer kommer ind i billedet. 
Hvad med at besøge en robot cafe, en maid cafe, en panda cafe, mumitrold cafe eller ..... ja udbudet er enormt og det samme gælder for restauranterne. Her kan du besøge en ninja restaurant, fængelses restaurant, Alice i Eventyrland restaurant osv. 
Vær opmærksom på at nogen steder er bord bestilling nødvendig fordi de er så populære og at mange af stederne ikke er ligger i den billige ende. Det er i høj grad den specielle oplevelse man betaler for. 

Her er nogen links hvis du skulle have lyst til en anderledes frokost eller middag under et besøg i Tokyo. 





Så er man helt sikkert garanteret en anderledes oplevelse. 

Desuden er der en masse dyre cafeer med katte, kaniner, fugle og ugler. 
Hvor vidt man vil besøge disse og dermed støtte dem må være op til den enkelte person. Jeg ved der har været meget kritik af især den cafe der har ugler fordi de har lænker om fødderne og ikke kan bevæge sig særlig meget. Desuden er det meget stressende for dyrene hver dag at være omgivet af fremmede mennesker der vil kæle med dem og måske ikke ved hvordan man håndtere dem korrekt. 


Manga og anime. 

Japan er kendt for manga eller tegneserier som vi ville kalde det på dansk. Men det bliver ikke bare ved at læse dem. Nogen er så stor fan af manga at de syer deres egen kostumer så de kan komme til at ligne deres manga helt. Der afholdes konventet hvor folk kommer i deres kostumer og snakker om hvad der er nyt i manga verden. 
Det er virkelige interessant at se for mange af kostumerne er virkelig godt lavet. Det er ikke bare billige fastelavns kostumer, nej det er virkelig dyre kostumer og tilbehør som har kostede flere måneders løn. 
Hvis man besøger Harajuku i weekenden kan man også finde dem, især området lige omkring Harajuku station. 

    På en japansk rejsemesse havde jeg 
    mulighed for at møde nogen manga 
    fan. 

Onsen. 

Da der er mange vulkaner i Japan ligger onsen eller japanske bade mange steder som perler på en snor. 
I gamle dag da man ikke havde eget bad tog man hen til den lokale onsen når man skulle vaskes. Selv om de fleste har eget bad i dag er onsen stadig meget populært. Nogen er nye og meget luksus præget, mens andre er mere gammeldags og simple. Der findes mange forskellige slags onsen. Nogen har meget blødt vand og andre har meget syreholdig vand. Men fælles for dem alle er at vandet indeholder mineraler der anset for at være godt for huden og ligefrem helbredende, især hvis man har hud problemer. 
I dag er langt de fleste onsen delt op i en herre og dame afdeling, men sådan har det ikke altid været. I gamle dage badet man sammen. Der findes stadig onsen hvor herre og damer bader sammen, men der er ikke så mange tilbage. 
Mange onsen hoteller eller ryokans er begyndt med at have rum hvor man har privat onsen på værelset. Det koster lidt mere at leje end almindelige værelser, men det er pengene værd. 
Desuden har mange steder private onsen hvor man kan resavere 1 time. Nogen steder koster det penge andre steder gør det ikke. 
Onsen er efter min mening en af de ting man bare ikke må snyde sig selv for når man er i Japan. 
     Privat udendørs onsen i Gunma.
  
Hanami. 

Hanami er noget meget specielt for Japan. Oversat betyder det at kigge på blomster. Men der ligger meget mere i ordet end det. Det, det betyder er picnic under kirsebær træerne når de står i fuld blomst. 
Man mødes med venner, familie eller kollegaer til et par timer under træerne med mad og drikke. Det er en meget populær beskæftigelse også blandt japanerne selv. Det gælder om at nyde disse sarte blomster mens tid er. 
Som turist har man sjælden mulighed for selv at lave mad, men det er ikke noget problem for mange kiosker og supermarkeder sælger bento ( madpakker ) klar til at tage med og spise hvor man har lyst. Man får også pinde og en vådserviet med i købet. Man skal bare huske at tage sit affald med sig igen. Det er noget japanerne tager meget alvorligt. 

     Hanami i en park i Tokyo. 

Lej en kimono. 

Der er butikker især i Kyoto og Nara hvor man kan leje en kimono for en dag. Prisen er inklusiv professional påklædning så alle lagene sidder korrekt.  
Der findes kimonoer i mange forskellige farver og mønstere. Der er også kimonoer til mænd. De er mere afdæmpet i sort og grå end dem til damer er. 
Selv om det ikke er helt billigt så giver det alligevel lidt ekstra til oplevelsen når man går rundt i en kimono på samme måde som de gjorde i gamle dage. Og hvem vil ikke gerne prøve en kimono for det er nogen virkelig flotte dragter. 

     En dame i en bryllups kimono. 
 
Te ceremoni. 

Te ceremonier er en æld gammel tradition og noget japanerne stadig praktisere i dag. 
Te ceremonier er noget der tager tid og noget mange japanere tager kursus i at lære korrekt. 
Man lærer alt fra hvordan man holder på bambus pinden man tager tepulveret med, til hvordan man røre teen sammen med et specielt piskeris også af bambus. 
Måden teen serveres på er også speciel. Først kommer værtinden hen foran dig og sætter sig på knæ hvorefter hun bukker let for dig inden hun sætter teen foran dig. Sidder man på tatami måtter er der lidt hjælp at hente i hvor koppen skal stilles til gæsten. Den skal nemlig stå 7 riller ( på tatami måtten ) ud fra hvor gæsten sidder. Nu bukker gæsten som tak for teen inden koppen tages op. Man tager koppen op med begge hænder og drejer den en halv omgang så forsiden nu vender mod gæsten. Jeg har lært det faktisk er meget vigtig at huske at dreje koppen og at det ikke er pænt at drikke fra bagsiden af. Når man så har taget den op og drejet drikker man teen i 3 slurk. Når man er færdig tørre man det sted af man har drukket fra med tommel og pegefingeren. Herefter drejer man koppen så forsiden igen vender ud mod værtinden og man stiller koppen ( 7 riller ) foran værtinden. Så bukker man som tak for te. Værtinden bukker og tager koppen og rejser sig for at lave te til næste gæst. Sådan fortsætter det indtil alle gæster har fået te. Så det kan godt tage lang tid alt efter hvor mange gæster der er. 
Sådan er den helt korrekte te ceremoni. Mange steder gøres det hurtigere fordi folk ikke har tid men stadig gerne vil opleve lidt af hvad det går ud på. Så sidder der en dame og laver teen, men så har hun nogle hjælpere der går ud men teen til gæsterne der sidder ved små borde. 
Men har man tiden er det en stor oplevelse at opleve på den helt traditionelle måde. 

      Te ceremoni fra dengang man stadig
       gik i kimono til hverdag. 

Sumo. 

Sumo wrestling er Japans national sport. 
Hvis man gerne vil opleve sumo kræver det lidt planlægning. Der finder tourneringer sted i januar, marts, maj, juli, septemper og november. 
Tourneringen i januar, maj og septemper finder sted i Tokyo i Ryogoku Kogugikan, som er sumo sportens national hal. Her ligger også et lille museum som fortæller om sumoens historie. 
Tourneringen i marts finder sted i Osaka, juli i Nagoya og november i Fukuoka. 
Vil man have billetter skal man være tidlig ude så snart de sættes til salg. De sidste par år er sumo steget gevaldigt i popularitet og der er ofte udsolgt flere dage i forvejen nu tættere man kommer på de sidste dag i tourneringen. 
Første tournering i år starter om 4 dag, den 8 januar. En tournering starter altid om søndagen og vare 2 uger. 
Er man ikke i Japan mens der er en tournering har man mulighed for at se med fra sidelinjen ved morgentræning. Nogen sumo stalde har åbnet døren for publikum og fans når de har morgentræning, men det kræver at man tilmelder sig og man må ikke tage billeder og man skal være muse stille så man ikke forstyrre wrestlerne. Overholdes det ikke vil man blive bedt om at gå. 

Er man interesseret i at se morgentræning i en sumo stald kan dette link hjælpe. 

Jeg er selv sumo fan. Jeg har aldrig været inde og se det i Tokyo. Altid kun på tv. Men jeg sidder trolig og følger tourneringen hver anden månede. Det er måske lidt svært at forklare hvorfor jeg synes det er interesant. Jeg startede med at se det fordi jeg gerne ville følge med i det der interessere japanerne og på den måde få en indgang til samfundet. Men lige så stille hen af vejen er jeg blevet en fan og har mine favoritter som jeg holder med ( Endo og Kissenosato ) og lige så stille har jeg fået forståelse for reglerne og teknikkerne som wrestlerne bruger og selv om der stadig er ting jeg ikke er så sikker på endnu som eks rangorden og hvilken rækkefølge titlerne kommer i så kan man vist godt sige jeg er blevet lidt bidt af det. 
                             Sumo. 

Jeg håber dette indlæg har givet noget inspiration til hvad man kan opleve i Japan som ikke har noget med templer og shrines at gøre. 
Har jeg ikke nævnt en ting du er interesseret i er du velkommen til at spørge for der er selvfølgedig mange andre ting end dem jeg har nævnt i dette indlæg. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar